tiistai 31. elokuuta 2010

Jälkipuuhaa ja tokottelua

Jos aloittaisi tokotteluista, piha sellaisista. En oikein tajua mistä nyt on löytynyt uusi vaihde Tuplan tekemisiin, en oikein meinaa nyt pysyä mukana. Ja tuo mukanaan uusia ongelmia. Tietysti kiva, ettei jumahda vain samoihin ongelmiin. Tänään mm. ruudun paikkatreeni oli pihassa oikein mielenkiintoinen..jätin Tuplan parin metrin päähän ruudusta ja annoin käskyn, se kiersi kaikki pihassa olevat puut sata lasissa ja sen jälkeen singahti ruutuun. Täh? Tämä toistui pari kertaa, kunnes otin ohjat käsiin ja vähän annoin tiukemmat ohjeet. Ruutuun se meni muutenkin tänään aivan törkeätä vauhtia (Tuplaksi) ja takaa yli niin että soi, korjasi osan itse oikein, osan aivan mihin sattui. Ei oikein hyvältä vaikuta.

Tunnari tänään kahteen kertaan Jounin avustamana. Molemmat oikein.

Hyppynoutoa myös muutamaan kertaan hyvin, kun vain on tiukkana, ettei pylly nouse ylös...

Kaukot. Jos on pallo tai kapula jalkovälissä, onnistuu - ilman ei sitten tule yhtään mitään. Ekat vaihdot onnistuu ja sen jälkeen tekniikka pettää. Ei oikein hyvältä vaikuta.

Seuraamisessa sivuaskelia ja pakkia. Ja mitä tekee Tupla. Haukkuu lähdöissä ja ihan kunnolla!!?? Sain sen kyllä hiljentymään, kun oikeasti kerroin, että tuo ei ole sallittua. Sillä tavalla, että tiesi että olen tosissani! Tulee apuun Anja... 

Sivulle siirtymisiä paljon namin kanssa. Alkaa työstää oikein entistä paremmin. Ilman nameja en ole nyt vielä edes koittanut.

Sitten se jälki. Hanna oli superkiltti ja teki jäljen Tuplalle ennen agilitytreenejänsä. Minä sain koordinaatit mistä löydän janan ja sinnehän sitä sitten sokkona sukellettiin (tekipä hyvää olla yksin metsässä tietämättä yhtään missä jälki kulkee!). Janalla Tupla ei vielä osaa edetä suoraan, mutta reagoi hyvin jälkeen ja lähti oikeaan suuntaan. Jälki vanhentui 1 h 15 minsaa ja oli kulmia pirusti, neljä pientä keppiä. Kepit 1,2 ja 4 nousivat hyvin, kolmonen jäi johonkin matkalle. Kolmosen tietämillä Tupla sekoili jotain, sähläsi ja sääti, ei meinannut millään päästä normirytmiin, kunnes taas jossain kohden sai jäljestä kunnolla kiinni. Jälkeenpäin  Hanna kertoi, että jäljen loppuosassa oli jonkun marjastajasienestäjän auto, eli mitä ilmeisemmin tässä oli syy tuohon sähläykseen. Eihän niihin harhajälkii saisi mennä, mutta Tupla ei vain vielä osaa sellaisia.
Keppeihin nyt reagoi hyvin, terävän kulman sähläsi, eli niitä pitää harjoitella lisää. Voisi vaikka tehdä "lääppimällä" seuraavat terävät. Kiitos ihan älyttömästi Hannalle jäljen tekemisestä näin tilaustyönä!

Otettiin myös esineruutu. Näytettiin takarajalle esineen viennit ja vauhtia oli kyllä hyvin, mutta suunta oli jälleen hieman oma-aloitteinen... Pääsääntöisesti kuitenkin takarajalle suuntasi, joten sinne päin :-D. Esineet tulivat hyvin ja vauhdilla minulle.

maanantai 30. elokuuta 2010

Kierroksia lisää..

Hmm.. mitähän Tuplalle oikein on tapahtunut sitten viime päivien. Kierroksia on entuudestakin ollut kivasti, mutta nyt tuntuu, että että... No, pihatokottelut joka tapauksessa tehtiin tänään.

Ensin paikalla oloa Viskin puuhastellessa. Tämä sujuu Tuplalta aika mainiosti. Sitten aloitettiin yksilöliikkeet. Jouni teki meille kisamaisesti tunnarin, kapuloita oli kyllä enemmän, ehkä 8 hämyä. Nyt teki hyvät haistelut, ei nostellut eikä maistellut ja toi oman. Hyvä hyvä.

Sitten luoksetulo, pelkkä suora, paljon hämykäskyjä, olankohautuksia jne. Nytkyi muutamat ekat, sitten pysyi maassa. Tästä merkkien läpi suoraan pallolle... huuuhh... tuli ihan törkeän lujaa. Sitten stoppeja puuta kiertämällä, seisomiset aika kivat, maahanmenot jäivät ekalla käskyllä vajaaksi. Toisella meni alas asti. Eikai tässä auta muukuin toistoja toistoja, palkkaus maahanmenossa on nyt nami. Seisomisessa lelu.

Sitten otettiin liikkeestä istumisia, namiavulla ensin muutamia, sitten pari ilman niin isoa apua. Onnistui.

Sen jälkeen ruutu, jossa taas huiteli takarajalta takajalat ulos. Pernamaa. Tätä sitten hinkatiin muutamat toistot, että alkoi sujua halutulla tavalla. Ja eikun vauhtia vaan lisää mitä useampi toisto otettiin...Stoppiin ei reagoi niin hyvin, kun pitäisi - täytynee heittää muutama pallo heti stoppi käskyn perään, että taas muistaa? Loppuosaan kokeilin nyt "uutta" seuraa-käskyä, toistin seuraa juuri ennen kuin tuli kohdalle, toimi aika hyvin!

Kaukoja. Aika kummallista, mutta pallo etujalkojen välissä toimi erinomaisen hyvin. En muista kuka tätä aikoinaan käytti, mutta ajattelin kokeilla, kun pohdin miten saisin matkaa otettua kaukoihin ja silti tekniikan pidettyä kasassa. Ihan pikkuisen hidastui nousut, mutta ei tullut MISSÄÄN vaihdossa eteenpäin, vaikka tein kauempaakin ja mikä tärkeintä, teki taaksetyöntämällä sei-is ja sei-maa! KÄytännössä otin yhden vaihdon kerrallaan ja vapautin. Tämä olisi hyvä, jos toimisi. Vähän epäilen, että jotain jumittamista tai muuta tästä vielä seuraa.

Loppuun vielä hyppynoutoa pihassa olevalla puulavalla. Meinasi kiertää, koski esteeseen ja vaikka mitä. Mutta alkoihan niitä oikeitakin sieltä löytyä.

Sivulle siirtymis jumppaa on tehty aamulla ja illalla. Nyt alkaa pomppasutekniikka ihan pikkuisen väistyä, kun avittaa namilla ja tekee "ylisiirtymisiä". Mutta niitä pitäisi tehdä ihan sairaan paljon, että oikeasti unohtaisi tuon vanhan pommpasuhässäkän.

Peltolenkillä Viski juoksi taas niiiiiin lujaa ja niiiiiin täydellä "takatyönnöllä", hyvä ettei itku päässyt!! Siis se on ihan superonnellista nähdä sen liikkuvan noin!! Hienoa!

Sunnuntai-illan treenit

Olipas Tupla virkeänä :-O. Sanoisinko jopa huolestuttavan villinä. No, ehkä tätä ennakointia alkaa nyt tulla esiin, kun otetaan enemmän liikekokonaisuuksia.

Ensin paikallaolot. Istumisessa pysyi hyvin, oltiin autojen takana piilossa, joten pääsi vähän kurkistelemaan. Tämä olikin sitten tämän illan ainoa onnistunut suoritus :-o. Makuussa meni Katin plats-käskyllä maihin?! Se ei edes tiedä mikä plats on. No nyt tietää. Pysyi ylhäällä Lotan käskyn ajan, joten saatiin ikäänkuin korjattua tällä erää tämä virhe. Lonkka-asento, tietty, mutta noin keskimäärin ihan normi suoritus.

Yksilöliikkeet aloitin liikkeestä istumisella, tässä nyt selkeät käsiavut ja heti namipalkka, koska liikettä ei ole juurikaan tehty sitten pentuajan. Nyt on aika alkaa tehdä.

Sitten merkki ja ruutu. Merkille meni kyllä vauhdilla, mutta jättäytyi tosi taakse! Korjauksin entistä enemmän taakse ja taakse ja taakse. Huoh. Mikä tämä nyt oli? Sitten ruutu, meni vauhdilla ja veti takarajan liinan mennessään.. käytiin korjaamassa paikkaa ja uusinnalla menikin sitten vähän enemmän tarkkuutta ja järkeä mukana ja oikea paikka. Loppusetissä hurjasteli sivulta ohi. Vaihdan nyt tähän Tupla-käskyn pois ja otan seuraa -käskyn, jota toki olisin voinut jo aiemmin käyttää, että osaisi tulla paremmin sivulle. Mutta teenkin nyt kokonaan käskyn vaihdon.

Sitten metallinoutoa. Pylly ylhäällä heiton aikana. Korjattiin tätä. Lopuksi erikseen luovutusta, joka asentona hyvä, siirtyminen sivulle pomppasun kautta (näinhän se tekee - tähän nyt kovasti perusjumppaa) ja vielä kaiken lisäksi vajaa istuminen, jota en huomannut vaan palkkasin.

Luoksetulo merkkien "läpi" suoraan palkalle. Ja varasti ja tuli kyllä lujaa (oliskohan pystynyt tuosta vauhdista tekemään pysäytyksiä?) Tuplallehan ei ole koskaan tehty makuuasennosta luoksetuloa, mutta kyllähän sen nyt pitäisi tajuta, että ei sieltä itsekseen lähdetä. Tein hämy suunavauksia ja hartioiden kohautuksia, jotta alkoi pysyä. Palkkasin makuulta sivulle nousuun.

Tämän jälkeen tunnari... ja oli kyllä just sen näköinen, että saas nähdä kuinka käy.. Kati vei kapulat, myös oman. Haisteli huolimattomasti ja nosteli vähän kaikkia ja lopulta sitten toi väärän. Passitin uudelleen hakemaan, toi oman, ei palkkaa. Koko setti uusiksi, vieläkin huolimaton haistelu ja nosti väärää, mutta toi oman. Siitä palkka eikä uusintaa.

Lopuksi vielä kaukojen ekat vaihdot voi-matkalta. Ekassa ei noussut. Kävin torumassa. Tämän jälkeen istu ja seiso ekat asennot hyvin. Pitkältä matkalta on ihan turha ottaa toistaiseksi muita vaihtoja, koska ne ei mene oikein :-((. Kotona kokeilin estettä etujalkojen eteen, ja kun oli riittävän iso este, se auttoi ja pystyin tekemään vaihtoja kaukaa teknisesti oikein. Ilman estettä ei tee oikein :-(.

Joo, kiitos seurasta joka tapauksessa vaikkei mennytkään kyllä ihan putkeen :-O

lauantai 28. elokuuta 2010

AVO SUORITETTU

Näin on päästy avoimesta luokasta eroon. Hyvä hyvä! Tänään Kangasalla Marja Ala-Nikkolan tuomaroimana. Yhdeksän avo-koiraa ja Kyötikkälän mukavalla kentällä.

Paikalla olo 10. Lonkka-asento, vaikutti hyvin rennolta makoillessaan. Meni hyvin maahan ja nousi myös. Myös muut koirat pysyivät paikoillaan.

Seuraaminen 9. Tämä oli sinne päin suoritus. Välillä koski, mutta ei painanut. Käännöksissä pää on nyt typerä kun sukeltaa, mutta toisaalta saattaa nyt vaikuttaa nämä painamisen poistamiset tähän. Korjataan sitä sitten joskus... En muista mistä tuomari rokotti pisteen, luultavasti ihan oikeutettua kuitenkin :-).

Maahanmeno 9. Reagoi mielestäni tosi hyvin käskyyn ja tippui kuin kivi. SEuraaminenkin oli hyvä. Tuomari vähensi pisteen, kun suoritti liikkeen heti käskyn alkuvaiheessa ?

Luoksetulo 8. Aivan.. nythän mä muistan, käsimerkki lähti liikkeelle koko vartalosta. Tunsin ja tajusin sen, mutta mikäs siinä sitten enää auttaa. Hyvä suoritus muutoin, mutta sivulle jäi selkeästi vajaaksi.

Seisominen 9. Seuraaminen oli hyvä, oli käskyn jälkeen liikuttanut sekä etu- että takajalkaa kerran. Luultavasti siis Tuplaksi ihan hyvä stoppi, mutta ei sitä mitä pitäisi.

Nouto 9. Istui hyvin paikoillaan käskyn saatuaan. Takaisin tullessa sen etujalat olivat kyllä mun kenkien päällä. Sivulle siirtyminen oli taas ihan snadisti vajaa.

Kaukot 9. Tosi hyvät vaihdot! Loppuasennossa jäi pikkuisen vajaaksi, vasen etujalka jäi eri kohtaan kuin oikea. Tästä syystä ysi ;-).

Hyppy 10. Tässä kait sitten kaikki hyvin. Joo, oli se. Jäi jopa aika suoraan esteen taakse.

Kokonaisvaikutus 10. Ilman mitään saatesanoja :-).

Yhteensä 183 p, 1 sija ja KP.  Kaiken kaikkiaan toimi kuten treeneissä ja tuntui ihan samalta. Kiva!!

perjantai 27. elokuuta 2010

Tokottelua

Keskiviikon ja torstain lepuuttelun jälkeen Tupla pääsi tänään tokottelemaan. Ensin kotona kaukoja (ei mitään uutta tällä rintamalla) ja sitten illalla Marian treeneihin.


Ohjelmassa oli luoksetulo ja kaukot. Luoksetulossa kisamainen, stopista palkka. Olipa hyvä pysäytys, alkoi työstämään oikein reilusti, jopa niin että Mari ajatteli Tuplan vähän loukanneen jalkaansa - ilmeisesti näin ei kuitenkaan käynyt! Sitten treenattiin erikseen loppuosaa, joka ei ollut kovin hyvä. Tulee "ala-asennossa" ja hidastaen. Kuulostaako tutulta?? Ei hinkattu tuota nyt sen enempää, keskusteltiin eri vaihtoehdoista. Takapalkkaa voisi kokeilla, jota olenkin nyt työstänyt luoksetuloon palkkana, mutta en vielä osaa yhtään sanoa miten se tehoaa tuossa liikkeessä ja asiassa. Siis testataan. Mari myös ehdotti, että jos loppuosassa ei palkkaisi heti lelulla vaan ensin olisi "pakko syödä yksi nami", jotta siihen tulisi vähän rentoutta mukaan. Katsotaan ja kokeillaan.

Kaukoissa vain avo-setti, tämä olikin tosi napakka ja hyvä. Muita en ottanut, kun se koe on huomenna. Tehtiin sen sijaan seuraamista. Parantunut on, mutta ei missään nimessä vielä hyvä. Mari huomautti paikasta, joka voisi olla taaempana. Tähän ja myös osumiseen nyt pitäisi ihan oikeasti muistaa tehdä palkkauksessa väistön sijaan "päälle meneminen". Eli nythän mä aina vapautan koiran niin, että käännyn itse pois alta ja pakitan. Ja tästähän Tupla saa entisestään vain vahvistusta siitä, että mä väistyn ja se saa tulla "päälle/päin". Nyt pitäisi opettaa myös palkkauksessa sen väistymään minua. Hyvä pointti, kun vaan jaksaisin tämän muistaa..!!!

Väliajoilla otin jäävistä seiso ja maahan. Maahan oli hyvä, seisossa tessutteli taas toista etujalkaa ja takajalkaa ennenkuin pysähtyi. Hyppy tehtiin myös, ihan ok. Tein myös noudon, jossa hoffi-Hugo meni juuri noutokapulaa kohti ja Tupla karkasi sivulta hakemaan kauplaa. Perhana, kävin kyllä muistuttamassa, että tuo ei käy ollenkaan. Uusinnalla pysyikin sitten pylly visusti maassa. Loppuun myös tunnari, itse vietynä - hyvä suoritus, kapuloita oli iso kasa leväällään ja oma yhtenä muiden joukossa.

Hallin lähettyvillä olevassa mäessä tehtiin sitten loppuverryttelynä syviä lihaksia, joita Tuplalla ei Elinan sanojen mukaan ole ollenkaan :-(. Tyypillistä kuulema nuorille bc-uroksille (erityisesti uroksille), jotka eivät malta liikkua rauhallisesti.

Voi, että olin onnellinen tänään, kun Viski ja Tumppu kirmasivat pitkin peltoja ja VISKI JUOKSI!! Siis ihan kunnolla!! En edes muista, koska se olisi pystynyt juoksemaan niin, että työntää takajalat kunnolla taakse! Aika ihkua :-) 

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Tupla Elinan käsittelyssä

Tupla on jonkin aikaa peitsannut ja muutenkin ollut toispuoleinen. Niinpä se sai Viskin sijaan mennä tänään Elinan käsittelyyn. Hyvä niin. Tupla olikin parista kohden tosi juntturassa ja ilmeisesti saanut jonkin "pikku tällin" - ihme - joka aiheuttanut rankaan vähän painetta. Elina sai sen käsiteltyä hyvin, kivuliasta oli, mutta hienosti Tupla suoritti tehtävän :-). Pari päivää lepoa ja sitten taas mennään...

tiistai 24. elokuuta 2010

Jälkipuuhaa

tai no.. pitäisikö sitä täälläkin kutsua vaan jäljennökseksi, kun se on paljon hauskempi kuin jälki :-).

Ihan kummin vain, mutta tänään kuitenkin treenattiin tihkusateen ja todella kylmän sään siivittämänä. Ensin esineet.  Tuplalle neljä esinettä, yksi tiputettiin vaihvihkaa eteen, kolme taakse siten, että näiden tiputukset näytettiin. Tämän jälkeen nostettiin takaesineet melko hyvin juuri sieltä mihin lähetinkin. Tuplalla oli hyvä ja määrätietoinen asenne mennä taka-alueelle suorinta reittiä - näin haluaisinkin sen tekevän. Esineen tuonnit ja motivaatio sillä on kohdillaan, mutta suunnat välillä vähän hukassa... Tänään oli hyvä. Niin, se etuesine jäi ihan ilman huomiota, mutta niitäkin pitäisi alkaa enemmän ottaa, että oppisi pitämään myös alkuvaiheessa nenää auki.

Jälki vanhentui vain sen tunnin, pitäisi olla vanhempia... Matkaa ehkä melkein kilometri, no varmaan vähän vajaa? Paljon kulmia, maasto sinällään helppokulkuista ja välillä ihan sammalta, välillä varvikkoa. Tupla ajoi jälkeä ihan erinomaisen hienosti. Jos nyt pikkaisen vauhtia saisi vähemmän niin olisi aivan ideaali. Janaan reagoi erinomaisesti ja otti oikean suunnan - jana oli jälleen ihan vain lyhyt ja lähinnä siis "reagointia" jälkeen. Ensimmäinen keppi jäi, mutta tämä oli nyt kyllä työtapaturma, sillä muut kepit nousivat oikein hyvin ja varmasti. Ekan kepin lähettyvillä teki jokun ihme pomppasun jäljeltä pois, tarkisti jotain karkkipussin palasta ja oli vähän sen näköistä menoa, että itse jo kuvittelin vaihtaneen jäljen toiseen. Mutta ei siinä niin käynyt, tapahtui vain jotain mitä ei tietenkään kuuluisi tapahtua. Joka tapauksessa, jälkikoiralta se vaikuttaa oikein vahvasti :-). Kiitos taas Hannalle hyvästä jäljestä!

Kotipihassa Tupla taas muistutti olevansa Tupla... Sillehän on aina ollut hieman vaikeata, että muut koiramme lähestyvät autoa, kun se itse istuu autossa. Jotenkin se liittyy näihin samoihin "omistamisongelmiin" mitä sillä on ollut lelujen, lelulaatikon, hallien ... milloin minkäkin kanssa. Tänään se taas treeneistä tultua jäi autoon istumaan ja irvisteli Kiitokselle. Ärähdin Tuplalle ja kävin nappaamassa sitä nenälle, koska tuo käytös ei vain ole sallittua. Tupla tulikin siitä käsille aika reippain mielin, vähän jopa itsekin pelästyin, mutta samantein primitiviireaktioni hoiteli asian loppuun... Ehkä se nyt jälleen muistaa, että tuo ei todellakaan kannata eikä ole miltään osin sallittua. Jotenkin sillä on näitä muutamia piirteitä, jotka ihan hieman vaativat tarkkuutta, mutta onhan se varsin pätevä otus noin muutoin <3

maanantai 23. elokuuta 2010

Treeniä

Treffattiin Hanna-Mari, Tosi ja Taru tokottelujen merkeissä. Ensin paikalla oloja, istumisessa olin näkyvissä, mutta hyvin täpäkästi istuivat Tosi ja Tupla vieretysten, toinen toiselle puolelle kellallaan ja toinen toiselle ;-). Ikäänkuin hajurakoa taisivat molemmat tehdä vähän lisää. Paikalla makuu rauhallinen ja Tupla oli jälleen oikein rehvakkaasti lonkallaan... Ikinä ei ole vissiin hyvä aika alkaa korjata tuota asiaa....

Seuraamista. NO joo.. se on sitä samaa. Tänäänkään ei saanut lelua palkaksi, pelkät sosiaaliset kehut. Tosin, nekään eivät olleet kyllä mitenkään erityisen rauhalliset. Pitäisikö olla?

Liikkeestä maahan meni ihan hyvin, mutta mä en osaa kyllä nyt liikkurin kanssa tätä. Jotenkin se vain on erilainen kuin "normaalisti". Onneksi nyt oikea asento ja ihan nopeastikin.

Luoksetulon pysäytys ei ollut niin hyvä, kun voisi olla. Palkkasin kuitenkin... tietty... Oli ehkä juuri siinä ja siinä, että sittenkin olisi pitänyt uusia. Miksi palkata, jos ei kuitenkaan ollut oikeasti tyytyväinen? Nii-in. Loppuosa vielä erikseen, hieman oli hidas loppuosa, mutta siisti. Sivulle siirtyminen taas ekalla inasen vajaa. Näitä ehtisi kyllä vielä ottaa kuurina. Ja pitäisi ottaa.

Seisominen hyvin, Hanna-Mari naksautti kun pysähtyi ja heitin pallon, joka oli siis kädessäni koko ajan. Voi olla, että vaikutti pysähdykseen, mutta hyvä, että teki kuitenkin hyvin sen. Tuntuikin napakalta eikä sellaiselta lussulta kuten yleensä.

Sitten vielä noutoa, jossa pylly nousi ihan huolella ylös. ARggh. Tätä sitten vehdattiin ja uusittiin, palkkasin myös pelkästä sivulla olosta. Itse noudon vauhtipalkalla.

Kaukot olivat tosi napakat ja hyvät. Tietty tämä alkuvirhe, mikä pitäisi saada korjattua, eli jää makaamaan vinoon. Mun pitää sijottua enemmän koiran eteen, tai siis koiran enemmän sivulla taakse, ja lisäksi palkkaan nykyisin vain vasurista maahanmenon. Silti on herkästi vinossa, kun jätän.

Toisessa setissä otin tunnarin, joka ei ihan mennyt ohjekirjan mukaan. Ekan kerran oli vieraat kapulat ja se oli varmaankin liian vaikea Tuplalle. Toi mitä sattui. Uusintoja jouduttiin tekemään, jotta sain sen tuomaan ekalla yrittämällä oikean. En siis palkkaa nyt "kunnolla", jos ei tuo heti ensi yrityksellä oikeaa. Haetutan sen kyllä uudelleen, jos väärä tulee, mutta tästä ikäänkuin korjauksena tehdystä ei tule oikeata palkkaa... Huoh. Vaikeata on.

Ruutu sentään sujui mallikkaasti :-) (ainiin - eipä sujukkaan, koska se kuitenkin varasti lähdössä, vaikka kuvittelin ettei niin tee. Ehkä mun vaan pitää uskoa teitä kaikkia muita, kun aina siitä tulee palautetta :-D. Mutta eiks tän voi laittaa sen piikkiin, että se on vaan se voivoi-liike...). Ensin merkistä palkka ja sitten voi-malliin tyhjään ruutuun. Pysäytys ja hieno paikka, kävin palkkaamassa ruutuun sisälle.

Kotipihassa vielä uusintayritelmä omilla kapuloilla. Tein niin, että vein ison kasan kapuloita ja oman piilotin pitkästä aikaa reilusti kasasta poispäin nurmikolle. Olikin vaikea. Etsi ja etsi, lopulta tuli tyhjänä poiskin kasalta, mutta kääntyi itsenäisesti takaisin ja jatkoi etsimistä. Mikä parasta, ei ottanut väärää! Lopulta tajusi lähteä kasalta pois ja löysi omansa :-). Siitähän sitten sai iltaruuan palkaksi.

sunnuntai 22. elokuuta 2010

Tokoa ja hakua

Lauantaina vietettiin Kana-Areenalla juhlistaen Katja ja Zenin mestaruutta ja tietysti treenattiin. Kiitos Katjalle päivän järjestämisestä!

Tupla otti avoimen liikkeitä. Seuraaminen on tosi eläväistä, en oikein tiedä tuleeko tästä ikinä mitään. Painaminen on edelleenkin parantunut, mutta kosketuksia jalkaan tulee ja lisäksi muutenkin se on tosi levotonta. Ei missään nimessä harmoninen ja rauhallinen suoritus. Välillä jo vähän epätoivoista, mutta turhaan sitä nyt ahdistuu kuitenkaan. Treenataan ja treenataan. Olen nyt vähentänyt "kunnon" palkkaa seuraamisesta, eli ihan aina ei sitä ah niin ihanaa palloa tule vaan kehut ja vapautus saa nyt riittää. Tällä yritän pikkuisen saada asennetta rauhallisemmaksi ja ehkä vähän yliyrittämisestäkin pois. Mutta katsotaan auttaako tämä vai huonontaako vain.

Tehtiin myös jäävät liikkurin kanssa ja taas maahan jäi seisomaan. V**u, mä teen jotain eri tavalla näissä liikkurin kanssa. Ilmeisesti pidän katseeni seisomis-liikkeen suunnassa ja Tupla on näissä asioissa (vielä?) turhan herkkä. Mutta äh, kyllä mäkin voisin toimia kuten on tarkoitus... Seisomisessa Kati naksautti heti, kun oli pysähtynyt ja heitin siitä pallon palkaksi. Tätä systeemiä voisi nyt jatkaa.

Luoksetulossa palkka stopista. Se oli hyvä, käsimerkillä.

Noudossa nosti pyllyn ylös :-(, joten tätä piti ottaa useamman kerran päivän aikana. Täytyy vielä treenata ennen kisoja.

Hyppy taisi olla ihan hyvä, vinoonhan se istuu siellä esteen takana ja joo, annoin reilun vartaloavun, että tulisi hypyn kautta takaisin.

Ruutu pariinkin kertaan (kahdessa eri setissä) ja molemmat tosi hienoja paikkoja! Palkkasin sitten menemällä itse ruutuun ja lelu vasta sitten esiin.  Ruudun loppuosa otettiin myös, Katja sanoi että oli nytkähdellyt liikkurin käskystä. Mrr.

Tunnarikin tehtiin. Kati vei hämyt, minä oman. Nyt oli oikein hyvä haistelu ja toi omansa.

Paikalla olot oli erinomaiset. Jätin istumaan tiiviiseen pakettiin ja istui napakasti koko ajan. Juuri ennen istumista Foxy tuli vähän haistelemaan Tuplaa ja mua jännitti sen verran tilanne, että jäin koko istumisen ajaksi näkyviin ettei vain satu mitään. Mutta ei Tupla kyllä ollut vierustovereista kiinnostunut. Paikalla makuunkin pysyi suorassa, ihme!

Tänään hakuiltiin. Ei mitään ihmeitä, neljä haamua. Tuulen puolelle ei olisi tarvinut varmaankaan haamujakaan, kun piti nenää tosi hyvin ilmassa. Kiva, että tuo nenä on alkanut nousta hakumetsässä aivan oikeaan suuntaan :-). Jatketaan edelleen haamuilla, ne toistaiseksi vaikuttaa toimivan hyvin Tuplalle, mielestäni ei kuumennu niistä yhtään liikaa ja ainakin toistaiseksi on nenänkäyttökin pysynyt hyvänä etsimisessä.

lauantai 21. elokuuta 2010

Nelivetoa

Skoda on edelleen myynnissä, olisi jo kyllä ihan hyvä aika saada se uuteen kotiin. Ollaan kyllä ajettu sillä, että ihan vain pihaseisokkina se ei ole ollut. Mutta laitetaan se nyt tännekin, kun koira-autoksihan se soveltuu mainiosti :-). Vm 2001 Skoda Octavia 4x4, ajettu 129t. Hinta jää alle kymppitonnin, ja kaupan päälle laitetaan häkki, joko iso tai pienempi :-). Huollettu ja hoidettu, myös kesällä katsastettu.



perjantai 20. elokuuta 2010

treenailuja

.. suuri suru-uutinen iskeytyi tänään sähköpostiin. Tepsu, koirista ehkä hienoin, on poissa :-(. Niin se vain on, että aika jättää, haluttiin tai ei. Tepsu oli hieno koira, enkä unohda häntä milloinkaan. Onneksi Tepsun veri virtaa jälkeläisissä ja sitä kauttaan jo heidän jälkeläisissä..

Tänään käytiin Hannan kanssa jäljellä. Tuplalle tunnin vanha jälki, vain yksi keppi, matkaa 3-400 metriä ja kulmia paljon. Vau. Se oli hieno. Ehkä paras jälki ikinä. Ajoi tosi tarkasti ja hyvin. Myös "jana" otettiin ja reagoi siihen oikein! Keppikin nousi. Hanna oli ilmeisesti kaatunut tai melkein kaatunut yhdessä ison puun ylityksessä, jota Tupla jäi nuuskuttelemaan todella tarkkaan. Samoin yksi kivikon ylitys täytyi tarkistaa ihan hurjan tarkasti. Koska keppejä oli vain tuo yksi, Tuplalle ilmeisesti alkoi iskeä epätoivo ja tarkensi loppujälkeä kohden jäljestystä ihan hurjasti, lähes "ylityöskenteli", kun piti ajaa jälkeä ihan askel askeleelta!

Illalla vielä Marian tokotteluihin. Aiheena idari. En ole sitä tehnyt vanhalla kaavalla ollenkaan, tänään tehtiin. Seuraaminen oli Tuplaksi tosi hyvää! Mari kommentoi, että jotenkin näyttää siltä, että Tupla joutuu hirveästi työstämään askellustaan, ikäänkuin meidän askeleet ei oikein sovi yhteen. Tätä on joku muukin sanonut, eli mun vauhti ja rytmitys on edelleen hukassa. Mutta ei painaut oikeastaan yhtään, parissa kohden koski!
Ja vasuri käännökset hurjasti yli. Jäävistä seisomiseen hyvä muistutus käyttää apparia, eli naksulla merkki, kun jalat pysähtyneet ja heti mä voin vapauttaa sen takapalkalle. Hyvä! Tätä voisi testata jo huomenna! Istuminen oli hukassa - tätä ei edes ole treenattu. Maahanmenoon myös pallo eteen, jos haluaisi säilyttää kontaktin eteen koko idarin ajan.

Lopuksi merkkiä. Ihan normi suoritus. Ja todella, Tupla on alkanut luistaa! Oli nytkin hitusen edestä katsoen vasemmalla. Tarkkana, ettei ala luistaa lisää. Muutoin ihan hyvä merkki. Korjasi myös paikan itse.

tein myös itse tunnarin, tämä IHME kyllä oikein hyvin heti ensimmäisellä. Samoin avo-hyppyä hyvin, paitsi ekalla yritti tarjota istumisen sijaan maahanmenon.

torstai 19. elokuuta 2010

tokottelut Mutalassa

Illalla Ylökkin kurssin jälkeen pikatokotukset Tuplan kanssa.

Seuraamista. Huoh.. suoraan autosta parin tunnin odottelun jälkeen. Ei paras lähtökohta. Jouduin taas talsimaan melko matkan ennenkuin irtaantui ja tasaantui. Mutta irtaantui ja tasaantui..

Ruutu ja merkki. Merkille hienosti, ruutu meni vähän juoksemiseksi. Uusinta yrittämällä hieno stoppi ruutuun ja siitä palkka.

Hyppyä avo-tyyliin. Ihan ok, istuminen vähän tahmeaa. Mutta osasi sekä mennessä että tullessa hypätä, otettiin muutama toisto.

Loppuun tunnari. ARvata saattoi. Haisteli taas hyvin ja toi lopulta väärän. Uusinta, hyvin, mutta ei tästä konkreettista palkkaa. Sitten vielä kertaalleen koko setti alusta alkaen, haisteli ja toi oikean, tästä palkka.

Illalla vielä "testailin" Riitan Onnia tottiksessa. On siinä hollantilaisessa työhalua kerrakseen! Tuiki tuntematon ihminen ottaa kentälle tottistelemaan ja toinen tekee ihan tohkeissaan vaikkei saa edes joka asiasta palkkaa! Kiva otus!

Pihatottista

Onpas tämä viikko mennyt laiskotellessa.. pelkkää pihatottista vaan :-O. Tänään ja loppuviikosta tilanne onneksi korjaantuu, kun treenejä on kaikille päiville tiedossa!

Pihatottiksista voisi sanoa, että seuraaminen ei vain meinaa oikeasti parantua, paikoitellen on tosi hyvää ja irti se jalasta on enemmän kuin ennen, mutta ei riittävästi vieläkään. Tamppaaminen oli jälleen eilen tosi tehotonta, jopa niin että Tupla lopulta nasauttit hampaat mun polveeni, kun ilmeisesti sitäkin alkaa tämä touhu ketuttaa.. Tamppauksesta on lisäksi aiheutunut nyt se, että Tupla reagoi väärään suuntaan eli edistää rajusti - täytyy laittaa se hihnaan ja kokeilla siten.

Ilmeisesti tamppauksesta ja kaikesta tästä säätämisestä on aiheutunut myös se, että sivulle tulot = liikkeiden alut on huonommat kuin aiemmin. Täytyy palkata niistä, että taas nopeutuisi.

Hypyssä on keksinyt nyt, että istuessaan hypyn taakse vinoon, voikin kiertää takaisin hypyn. Arggh. Harjoitustaharjoitusta...

Tunnari on pihatreeneissä sujunut hyvin, paitsi eilen. Meni taas ihan tuomiseksi. Ensin kyllä haisteli tosi hyvin kaikki kapulat läpi, nosti kuitenkin jälleen viereisen ja sen jälkeen arpoi ihan mitä sattui. Peli oli laitettava poikki ja otettava koko homma alusta.

Luoksetulon stoppi toimii nyt hyvin käsimerkillä. Pelkällä suullisella ei toimi. Ajatushan on vaihtaa suulliseksi käskyksi, mutta ainakaan nyt en voi tuota käsimerkkiä unohtaa, kun on se avo-koekin tulossa ensi viikolla.

Mutta aika makee asenne sillä on tekemiseen ja tuntuu vain parantuvan (-toivottavasti ei kuitenkaan mene yli)! Tykkään ihan  kympillä.

tiistai 17. elokuuta 2010

töihin paluu

Niin meni loma ja paluu töihin tapahtui maanantaina. Ja iloista olikin, uusissa toimitiloissamme oli käynyt vesivahinko. Onneksi vain viikonlopun ajalta, mutta joka tapauksessa uudet lattiat auki, samoin kaksi seinää ja kuivurit käyntiin. Ärsyttävää.

Maanantai menikin sitten töiden alkua potiessa, Tupla sai vähän puuhastella pihatokoa. Tänään piti Tuplan päästä Elinan käsittelyyn, mutta hän soittikin ja ilmoitti joutuvansa perumaan illan hoidot. No, saatiin onneksi ensi viikolle korvaava aika. Tupla pääsee sitten silloin käsittelyyn.

Tämäkin ilta taitaa nyt mennä ihan vaan ollessa, ehkä pikku tokotukset pihassa olisi ihan jees, mutta muuten jätän kyllä treenivapaaksi vielä tämänkin. Kestää näköjään hetken, että tottuu taas työrytmiin..

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Ohhoh, onpa puuhasteltu tänään

Aamulla treenailtiin avon liikkeitä tuossa omalla nurtsilla. Lisäksi tunnaria ja ruutua. Mitäs näistä nyt muistaisi.. Hmm... joo, seuraaminen on parantunut, mutta edelleen tulee koskemisia, joten tamppausta vaan. Jäävät oikein, seisomisen otin uusiksi, että sain heti heitettyä pysähdyksestä pallon. Noudossa ei mitään ihmettä, tein metallilla, ei törmännytkään. Stopin veti sukkana läpi!?! Sitä sitten otettiin uusiksi puun kierrolla muutamaan kertaan ennenkuin alkoi oikea stoppi löytyä. Ruudun paikka löytyi ensi heittämällä juuri eikä melkein. Kaukot avotyyliin hyvin ja sei-iskin alkaa ihan pikkaisen parantua.. Tunnari kotipihassa onnistuu nykyään melkein aina.. Ja hyppy avomaisesti ok. Se oli sellainen pikakelaus aamun settiin :-)

Sitten iltapäivällä Huin ja Hannan kanssa Pirkkahallin monttukentälle tottisteleen peekoo tyyliin. Tupla aloitti yksilöliikkeet Huiskun mennessä paikalle. Tuplalle ammuttiin pitkästä aikaa ja reagoi, tällä kertaa ei aggressiivisesti vaan lähinnä kiinnostuneena Hannaan päin, että mitä siellä oikein tapahtui. Toistettiin useampaan kertaan. Täytyy vaan edes joskus ja jouluna ampua, on tullut tosi vähän ammuttua. Seuraaminen muuten oli vähän tästä ampumisesta johtuenko (?) kontaktiköyhempää, kun piti pikkuisen vilkuilla ympärille. Muutoin oli aika kivaa seuraamista, pari kertaa ärähdin ja tamppasin.

Tehtiin myös kaikki jäävät pk-tyyliin. Istuminen selkeästi namiavuilla, koska tätä ei olla tehty aikoihin. Maahanmenosta luoksetulo, hyvin ja melko lujaa :-). Seisomisesta heti pallo palkaksi. Teimme myös metristä hyppyä, melko ilmava ja hassu tyyli Tuplalla. A-estettä ei otettu, koska mun mielestä toi este on jotenkin tosi vaarallisen tuntuinen, tikkuinen ja vaikka mitä...

Sitten Tupla paikalla oloon ja Huisku tekemään. Tupla katseli kaikessa rauhassa Huiskun puuhia, mutta ei sillä mikään hinku kentälle ole, ihan rauhassa makoilee. Noudoissa nousi kyllä istumaan, mutta muutaman kerran ärähdin niin homma oli sillä sipuli. Noutopaikallaolotreeniä Tupla pääsi vielä tekemään lisää, kun Hanna harjoitteli heittoja esteiden yli ilman koiraa. Hyvää treeniä Tuplalle, joka ekaan heittoon karkasi (oli mammimassa, ei paikalla olossa...) MMRRRR.. muut sitten jo pysyikin. Ainin, otinhan mä eteenmenon pallolle vielä lopuksi.

Huuhh.. siitä sitten suoraan jälkitreeniin Heidin ja Aronin kanssa. Meille outo metsä ja tästä syystä Tuplan jälki jäi vähän aiottua lyhemmäksi, mutta ei haitannut yhtään! JÄljellä oli kuitenkin kulmia ja ihan mukavasti maaston vaihtelua, viisi isoa keppiä ja reilun tunnin vanha jälki. Tupla ajoi jäljen aivan superisti, kerta kaikkiaan hienosti ja nosti kepit + yhden ylimääräisen risun vielä kaupan päälle :-OO. Tupla reagoin nyt (samoin kuin viimeksi) keppeihin tosi hyvin, alkaa selkeästi jo reilusti ennen keppiä hidastamaan jäljestystä. Oikein hienoa!!

Ainiin, yksi esineruututreenikin mahtui jäljen vanhentumisajaksi... Tupla oli surkea. Karkasi taas vasemmasta yli ja jäi sitä vasenta reunaa surffaamaan, kerran huusin poiskin, muttei tullut. Sitten surffaili itsensä taka-alueelle josta löysi ainoan esineen mikä ruudussa oli. Plääh, tämä ei oikein ole niinkuin haluaisin. Tehtiin kisamainen ruutu siltä osin, että oli tuomarille ilmoittautuminen jne.

Olipas puuhakas päivä! Nyt saunaan!

lauantai 14. elokuuta 2010

Haukutusta

Oltiin hakuilemassa tänään, mutta koska Tupla eilen ontui se ei päässyt oikeaan hakuhommaan, ilmaisuja vain. Olikin ihan pätevä. Umpparin haukkui erinomaisesti, avotkin ihan ok. Ensi kerralla pitää muistaa tehdä siten, että lähestytään piiloa sekä "tuomari" että minä. Pätevästi se kyllä haukkuu, toivotaan että tämä kestäisi sitten joskus myös siihen kisatilanteeseen asti :-). Ja jalkakin vaikuttaisi olevan kunnossa.

perjantai 13. elokuuta 2010

Pakkolepoa päivä ja Mouhijärven tokot

Tupla aamulla ontui, iski melkein heti paniikki :-(. Se oli päivän pakkolevossa sisällä ja illalla lähdettiin Marian kurssille Mouhijärvelle. Maria lupaili, että voidaan tehdä rauhallisia liikkeitä. Luulen, että Tupla on nitkauttanut etujalkansa esim. hyppiessään omenapuihin.. se hyppii tosi korkealle oksiin ja ihan pystyasennossa. No, tänään illalla ontumista oli enää hyvin vaikea huomata ja treeni-intoa olisi ollut kovasti. Huomenna jätetään hakuilut väliin, mutta menen kyllä paikalle ja otan vain ilmaisuja. Toivottavasti tämä todellakin menee ohi pian, jottei tule mitään hengenahdistuksia itselle...

Marilla katsottiin kaket ja tunnari. Kaukojen sei-istuun tuli todella hyvä neuvo, eli naksu taas käyttöön ja naksaus heti kun liikuttaa etujalkoja taakse ja takajalat pysyy paikoillaan. Naksu siis ennen istumista, pelkästään siitä, että liike lähtee oikeaan suuntaan. Kokeilin tätä vielä illalla pihassa ja tuntui toimivalta. Tupla teki ensimmäistä kertaa peruu-käskyllä oikean istumisen ilman käsiapua, vartalo oli mukana "työntämässä" sitä taakse. Eli saattaa toki olla toi vartaloapukin, jota olen nyt pari päivää käyttänyt. Mutta joo, tuntui joka tapauksessa hyvältä ajatukselta tuo naksautus oikeasta liikkeen suuntaamisesta.

Sitten tunnari. Höh. Eka meni pitkästä aikaa pelkäksi tuomiseksi. Tupla ei haistellut yhtään, nosti ekan ja toi. Uusintakin vielä samoin :-((, jo luulin että tämä vaihe on mennyt ohi. Tehtiin uudelleen niin, että Mari jätti väärät kapulat ja mä vein oman sekaan. Nyt haisteli ja toi oman. Täytyy vain jatkaa edelleen tätä valittua linjaa ja olisi voinut vaikka helpottaa heti alkuunsa tuolla tavalla, että itse vie kapulat.

Lopuksi tehtiin Hugojen kanssa paikalla olot pihalla. Istuminen hyvin ja samoin makuu, paitsi se perinteinen tosi löysä makkaralonkka-asento heti alusta alkaen.

Tupla muistutti myös, että hallissa sen kusipäisyys tulee takaisin esille.. Olin jo ihan unohtanut. Nyt rähähti hoffille, joka muka meni HÄNEN lelukassinsa lähelle... onneksi totteli eikä käynyt hoffiin kiinni. Saman teki Hugo-bc:lle pihassa, kun päästettiin vahingossa samassa kohden koirat vapaaksi juuri ennen paikalla oloja ja Hugo tuli ilmeisesti Tuplan mielestä HÄNEN alueelle. Voi veljet. Luulin jo kesän aikana tämän unohtuneen, mutta tuo halli selkeästi taas kuumentaa tunteita. No, ei auta kuin a) olla varoen ja b) kertoa että tota et perkele tee.

torstai 12. elokuuta 2010

Pienet tokottelut agikentän laidalla

Illalla piipahdin Eteläpuistoon katsomaan agikisoja. Samalla tokottelut Katin ja Inton kanssa.

Ensin seuraamista, joka tuntuu kyllä väljemmältä kuin ennen. Edelleen silti tarkkana ja kosketuksia ei hyväksytä.

Sitten kaukot. Kati käskytti ja palkka ekasta istu-noususta, joka olikin tosi täpäkkä! Sitten ihan läheltä voi-kaukoja, jolloin tekniikka pysyy kasassa. Kun siirryn vähänkin pois, tekniikka pettää :-((. Sei-is ja sei-maa tehdään heti väärin, jos en auta "työntämällä kuonosta" taaksepäin. Olen nyt vaihtanut käsiavun siihen, että liikun koiraa kohden, jotta se joutuu "peruuttamaan alta pois", samalla tekniikka olisi oikea eli tulee se työntö taakse, kun tehdään noi seisomisesta vaihdot. Tuskaista ja toivottoman tuntuista.

Kati teki meille tunnarin kisamaisesti. Haisteli rauhallisesti ja hyvin koko tunnariryhmän, taisi mennä osan kapuloista kahteenkin kertaan, mutta sitten valitsi omasta viereisen kapulan :-(. Lähetin uusiksi ja toi oman. Palkkasin enkä uusinut enempää. Tätä nyt vähän pohdin, kun Christahan sanoi tehneensä sitä, että ei palkkaa näistä uusinnoista vaan palkka tulee vain, jos tekee kerralla ja kunnolla. Tämä on totta. Näinhän muissakin asioissa teen (tai ainakin pitäisi tehdä)... jotenkin tämä tunnari nyt vielä vain on niiiin kesken, että haluan vahvistaa sitä omaa kaikissa tapauksissa, mutta mutta..

Loppuun ohjatun alkeita. Kati vei kapulat, haettava jätettiin taas merkin kanssa samalle linjalle. En lähettänyt merkille vaan vein, kummatkin suunnat hyvin. Lopuksi yksi merkille meno (ilman kapuloiden vientiä).

jälkipuuhat

"Kerää koko sarja lastenturvaistumia"-lauman :-D kanssa oltiin tänään jälkipuuhissa Pinsiössä. Ihme ettei yhtään marjastajaa pongattu! Tuplalle oli Hanna tehnyt NIIIN isot jälkikepit että niiden yli ei edes Tupla kehdannut ajaa, joten kaikki neljä nousi :-). Jälki oli hieman alle tunnin vanha (olisi toki voinut olla vanhempikin, mutta mua vähän jänskätti koska Ella alkaa itkeä tai Eemeli alkaa uida siinä mutalammikossa ja Valtteri säestää nuorempiaan...) ja mitaltaan varmaankin alokasluokan verran. Jäljen lähtöön tehtiin sellainen n. kahden metrin jana. Tupla reagoi hyvin jälkeen ja tarkasteli kovin tarkkaan ennenkuin lähti oikeaan suuntaan. Jäljesti jotenkin hitaammin kuin normaalisti, tuntui tekevän sellaista n. max puolen metrin puolelta toiselle tarkastussiirtymää.. en oikein tiedä miksi ja mitä, mutta sellaista aaltoilevaa liikettä se teki, nenä koko ajan kyllä maassa. Liekö joku vaihe nyt meneillään tässä jäljen opiskelussa?

Tehtiin esineruutu siten, että Tupla näki kun esineet vietiin yksi kerrallaan. Tämä ei oikein herättänyt Tuplassa oikeaa toimennitta, vähän myös pelkäsin että sekoittaa äijien etsintään. Siihen ei sekoittanut, mutta ei myöskään osannut ottaa apuja nähdystä suunnasta vaan tapansa mukaisesti etsi omavaltaisesti esinettä mistä halusi.... No, esineet kuitenkin nousee hyvällä draivilla ja ne myös tuodaan mulle lujaa!

Hain koirille Strongholdit. Ollaan oltu tekemisissä koiran kanssa, joka taas ollut tekemisissä (salamyhkäistä, eikö ;-p) mahdollisen kapi-tartunnan kanssa. Enpä muistanutkaan, että tuollaistakin tautia on olemassa kuin kapi, mutta hoitona on helppo Stronghold kahteen kertaan, joten mikäs siinä. Otin varuiksi meidänkin koirille, kun ei niille Strongholdia ole aikoihin laitettukaan.

keskiviikko 11. elokuuta 2010

tokottelut Hannan kanssa

Ja illalla koulun pihalle tokottelemaan. Tupla makoili mammimassa, kun Hui treenasi. Hyvin Tupla mammitteli (ei paikalla olo), on tehnyt hyvää, kun joutuu mammittelemaan pihatreeneissä Viskin tehdessä. Se oli ihan rauhassa ilman mitään paniikkia Huin tai Hannan treeneihin.

Tehtiin seuraamista. Lennosta mukaan lähdöt ja tamppausta reiluin askelin ja reilusti eteenpäin liikkuen. Kun oli irti naksautin ja palkkasin lelulla. HEI TÄÄ TOIMI!!! Sain paljon naksautuksia aikaan, joskin jouduin yhden pitkänkin pätkän tekemään, kun koski, ei painanut, mutta koski. Nyt vain en hyväksy edes pientä kosketusta. Tää tamppauksen "tarkennus" oli kyllä superjuttu Lahden tuliaisina, kiitos! Toivotaan, että toimii vielä huomennakin ;-)

Sitten jäävät liikkurin käskytyksellä. Jostain syystä kävi maahanmenossa kuten Imatralla. Meinasi mennä, mutta jäi seisomaan. Pöh. Uusinnalla tippui hyvin. Liikkeenomaisesti loppuun, hyvä sivulle nousukin. Seisominen ok, mutta pysähdys ei ole niin terävä kuin pitäisi olla. Kai tätä on nyt alettava työstämään...

Sitten tunnari, joka ONNISTUI!! Jee jee! Tehtiin kisamaisesti, tunnarit taisivat olla rivissä. Tupla meni rivin kahteen kertaan läpi hyvin nuuskuttelemalla ja lopulta uskoi, että tämä on se oikea. Hienoa hienoa! Palautusvauhti on ihan onneton tällä hetkellä, mutta en tee nyt sille mitään. Sen aika on sitten myöhemmin, kun liikkeestä muuten saadaan vähän varmempi.

Lopuksi ohjatun suunnat. Hanna liikkuroi kapulat, haettava kapula jätettiin ihan merkin tasolle. Vein merkille, en siis lähettänyt merkille. Molemmin puolin tehtiin yhdet haut ja hyvin meni. Tämä oli ihan eka kerta, kun vietiin kaikka kolme kapulaa. Tästä se lähtee!

Pihassa on askarreltu aamuin illoin jotain pientä. Lähinnä hyppyä, tunnaria ja tänään ruudun paikkaa. Sitä haettiin joka suunnilta ja aika läheltä, ihan hyvin. Paitsi silloin, kun jätin Tuplan ruudun taakse ja itse kävelin lähelle merkkiä ja käskytin "ruutuun". Hih, Tupla lähti merkille, juoksi ruudun läpi onnessaan... No, uusinta käskyllä sitten muisti, että ai ruutuuuun....

tiistai 10. elokuuta 2010

Tokotusta Lahdessa

Treenailtiin tänään komialla nurtsikentällä Lahdessa. Treenikavereina olivat Oili, Pete, Tarja ja Arja sekä heidän taitavat haukut. Tulipa nähtyä mm. se, että bc:llä saa todella hienon seuraamisen - hyvä Tarja ja Padi!!  Kivaa oli! Tälläiset treenihetket ovat kyllä ihan parasta!! Harmi, että jäi Oilin ja Peten tarjoilut väliin, siellä olisi varmasti ollut tarjolla vaikkapa herkullista pannukakkua :-). Ei vais, lohikeitostahan taisi olla puhe. No.. ensi kerralla? Takaisin ajellessa olin sitten n. viiden sentin päässä liiskata peuran Audin kuskin puolen lokasuojaan. Onneksi oli tällä kertaa tuuri myötäisellä ja saatiin kumpikin omalta taholtaan väistöliikkeet tehtyä ja peura pakeni takuulla sydänkohtauksen partaalla takaisin sinne mistä tulikin ja minä läähätin rattia puristaen seuraavat pari kilsaa...

Niin, treeni. Ainoastaan se vähän harmitti, että "unohdettiin" (??) ottaa paikalla olot, olisin mielelläni ottanut. Jostain syystä ei käynyt edes mielessä?!

Tupla aloitti seuraamisella. Huoh. Näytin tamppausta, sain hyvää palautetta siitä, että tamppaukseni ei edes mahdollista Tuplaa seuraamaan. Niinpä yritettiin etsiä mulle oikea tamppausrytmi ja askellus, että Tupla pystyisi tekemään seuraamista, mutta saisi häiriötä jalastani. Taidettiin onnistua! Kiitos! Naksutteluja askeleen tai kahden siirtymistä jatkan kyllä edelleen. Hyvä vinkki oli myös se, että ottaisi lentäviä lähtöjä, jolloin onnistumisia tulisi enemmän. Kyllä tämä liike on niin sydäntä särkevän raastavaa nyt, mutta aion edelleen saada sen painamisen pois. Onneksi mitä ilmeisemmin Tuplaa tämä liikkeen treenaus ei nyt niin paljon ahdista kuin minua..

Sitten tehtiin luoksetulo. Ensin suora, palkka edestä. Vauhti on nyt tippunut pysätysten myötä, joten ne vauhtiluoksetulot voisi olla ihan jees. vieläkin tulee toki ihan hyvällä vauhdilla, mutta pääsee kyllä paaaljon lujempaa! Pysäytys oli hieno, käytin sekä suullista että käsimerkkiä.

Nouto Tarjan 650g kapulalla. Tämä liikkeenomaisesti, paitsi edestä palkka. Oli tosi hyvä, nätti kapulan nosto ja hyvä luovutus. Myös vauhtiin olin ihan tyytyväinen!

Sitten kaket. Liikkeenomaisesti käskytyksellä. Eka istunousu oli niin hyvä, että palkkasin heti siitä. Uusintana koko setti kisamaisesti, oikein hyvin.

Toinen treeniosio aloitettiin tunnarilla. Oili vei kapulat. Tupla nosteli useita kapuloita, toi lopulta väärän :-((. Uusinnalla malttoi vain haistella ja tuoda omansa. Näitä on vain tehtävä. Edelleen virheitä pelkäämättä jatkan näitä.

Lopuksi merkki ja ruutu. Merkki hieno. Ruutu ekalla suoraan pallolle. Toinen ilman palloa ja taas meni per*** pitkäksi. Ärsyttävää. Olin myös huono pysäytyksessä, koska sanoin ihan pliisun stopin, jota en edes itse tarkoittanut. Ei niin saa tehdä. Joko sanoo reilusti tai on hiljaa!! Tupla ei meinannut osata korjata millään oikeaa paikkaa, haki mitä sattui ruudussa. Lopulta onnistuminen saatiin vasta näyttöruudun kautta. Otin vielä treenituokion lopuksi läheltä ruudun paikkaa, ne onnistui.

Kiitos kovasti, seuraavaa kertaa odottaen!!

Ja tässä vielä Heiskasen Arjan otoksia:
Tässä sitä viheliäistä seuraamista

Ja sitten lähdetään luoksetuloon
Ja sitten tunaroidaan

maanantai 9. elokuuta 2010

Syksyn kurssit

Nyt on varmistunut talveksi treenipaikka, joten kurssitiedotkin on päivitetty Haukku Apilan sivuille! Kursseja "vain" kaksi, molemmat tokon valmennusryhmiä kilpaileville/kilpailemaan aikoville.

Kiinnostuneet voivat katsoa Haukku Apilasta lisätietoja.

Jälkihommaa

Kun ne kepit ei eilen nousseet, oli pakko tehdä tänään aamusta uusi. Jälki oli reilun tunnin vanha ja jälleen vain n.300-400m pitkä. Kulmia ja neljä isoa (n. 25 cm) keppiä. Nyt onnistui! Jokainen keppi nostettiin hyvin, viimeisen jopa reagoi n. 15 m päästä ja alkoi hidastaa jäljestystä ja tarkentaa. No, kiva että onnistui taas vaihteeksi :-). Kulmat sen täytyisi osata tehdä tarkemmin, nytkin suhautti kaksi kertaa kulmasta ohi, tekee toki tarkistuslenkin ja löytää jäljen.. Hitsi, kun pitäisi mennä tarkentaa kulmia pellolle/nurtsille...

Keppien palkkausta olen miettinyt useasti. Olen ennen leikkinyt kepeillä (+nami/pallo), mutta se ei ole oikein Tuplan juttu. Sehän ei mielellään leikkiessään tuo mitään mulle, mieluummin nysvää niitä itse ja jälkikeppiä puree leikkivaiheessa tosi paljon. Se tuo jälkikepin mulle ihan ok, kun pongaa sen jäljeltä, mutta leikkivaiheessa ei. Tämä on nyt vähän häirinnyt mua ja olen jättänyt perinteisen keppien nakkelun sikseen. Olen kepin luovutuksen jälkeen kovasti ihastellut keppiä ja kehunut Tuplaa sekä antanut joskus lelun tai yleensä namin palkaksi. En tiedä. Näitä pitää nyt testailla ja pohtia.

Jäljen vanhentuessa käytiin Nokian majalla ottamassa pikku tottistelut. Vähän niinkuin pk:ta :-). Ensin paikalla oloa, heittelin noutokapulaa esteiden yli ja palloa kentällä. Hyvin pysyi, itse asiassa aika rentonakin. Seuraamista, joka on ihan kamalaa treenattavaa. Askel pari, taas murinaa ja käden vispausta, että irtoaa jalasta... :-(((. Tänään onnistuttiin tekemään jopa sen yhden tai kahden askeleen seuraamisia ilman että koski. Kun koskee, annan heti suullista palautetta tiukasti sekä kädellä huidon jalan vieressä. Ihan kauheeta ja ahdistavaa treenattavaa :-(. Ja toinen rehveli sen kuin yrittää. No, lohduttavaa, että saan nyt jo onnistuneitakin otoksia.

Tehtiin myös hypyt, hyppää kivasti metrisen. A-esteenkin menee, mutta tulee kyllä turhan ylhäältä alas. Tokoesteellä tehtiin hyppynoutoa. Kummallisesti se osaa sen :-). Ja loppuun EKAN kerran eteenmeno. Ja ihan vain pallo vieritettiin pitkälle ja hetken päästä perään. Osasi - ihme :-DD.

Huomenna mennään Lahteen moikkaamaan veli-Nomia! Kiva nähdä Nomin treenejä, kun en ole sitten vissiin talven pentupäivien jälkeen nähnyt.

sunnuntai 8. elokuuta 2010

sm kisojen jälkikaavio??

Järjestäjien sivuilta pongattu kisojen jälkikaavio, ohessa. Ei sinällään näytä mitenkään kummalliselta, toki mahdollisuus kulmissa oikoa jne. Mutta... mutta... montako keppiä te tässä näette??

Jälkipuuhaa

Illan tullen pakkasin autoon jälkikamat ja Tuplan. Pääsin Porintien varteen aikomuksena tehdä se jälki. Avasin auton oven ja kolme aivan järkyttävää salamaa iski tyyliin metsän reunaan ja koko taivas tuntui räjähtävän. Lisäksi alkoi sataa rakeita. Tämä tyttö pakkasi varsin nopeasti itsensä takaisin autoon ja lähti kotiin... Vähän myöhemmin menin Vammalan tien varteen ja sain tehtyä tosi tyhmään paikkaan jäljen. Lyhyt jälki, ehkä 300 metriä ja lähes keskellä asutusta... Kuusi keppiä ja kun sain jäljen tehtyä alkoi sataa kaatamalla. LÄhdin kotiin odottelemaan parempia keliä...

Tunnin päästä alkoikin paistaa aurinko, joten taas koira autoon ja jälkimetsään.. Tupla ajoi jäljen ihan yllättävän hyvin (rankkasade + mahdolliset harhajäljet), josta olin kyllä oikeasti ihan iloinen. Mutta ne vi...***n kepit. Ne ei nouse. Nyt kepit olivat normaalikokoiset, ei mitkään "jätti-isot" ja jätin ne kyllä irti maasta, mutta rankkasade oli takuulla ne painanut takaisin maahan. Eka, nelonen ja kutonen jäi. Ärsyttää ja meinaa hihat palaa moiseen touhuun. Täytyy rauhoittua ja miettiä mitä tekis. Ainakin nyt pitäisi niitä isompia keppejä pitää..

Onnea Suomen Mestareille! On se Hanna ja Veeti upea pari!! Ja aivan ihanaa, että Pekka ja Nero voittivat "vihdoin" mestaruuden, sen ovat ansainneet!! Harmittaa tietty Elinan ja Sinan keskeytys, mutta tälläistä tämä on, pettymyksiä ja sitten niitä hienojakin hetkiä.. Ei voi mitään. Sääolosuhteet eivät olleet missään nimessä tänä vuonna tasaiset, mutta eikai se kenenkään syy ole. Olisi mukava kuulla niin haun kuin jäljenkin kommentteja kisaajilta, kun tuloksia tuli niinkin heikosti. Hakurata oli kait ollut varsin haastava? Voih, ei vielä ensi vuonnakaan olla kisaamassa sm-kisoissa, mutta josko sitten vuonna 2012 :-0

perjantai 6. elokuuta 2010

Tokottelua

Aloitettiin tänään Marian valmennusryhmässä tokottelut. Ensin paikka istuminen. Tupla istui taas korppikotkana, jossain karvan alle kahden minuutin kohdalla siirsi etutassua ja hetken päästä vajosi maihin. Nostin ylös ja saatiin onnellinen loppu...  Paikalla makuussa tosi rauhallinen, mutta hirveä makkaralonkka-asento. Voih. Maria jo sanoikin, että pitäisikö käyttää se fyssarilla, kun istui vähän lonkat leväällään ja makuuasento niin ruma.

Sitten seuraamista. Näytin mitä olen nyt tehnyt. Eli vain perusasentoa + askel kaksi ja jos koskee muhun olen nostanut sen niskasta kauemmaksi minusta. Tämä on sydäntä särkevän kamalaa :-((. Maria ehdotti noston sijaan vain kädellä huitaisua, että koira itse ymmärtäisi/joutuisi siirtymään. Tämä voi olla parempi. Pääsin palkkaamaankin sentäs, kun ei koskenut minuun. Perusasennot on jo parantuneet, on selkeästi irti. Seuramaan lähtee siten, että tosi nopsaan on kiinni. Voih :-(.

Välissä tein hyppyä a la avo. Ei istu, menee maahan. Käsiavulla sain sen istumaan ja sen jälkeen onnistui ilman apujakin.

Sitten luoksetulo. Ensin läpijuoksuna, hyvin - ei trömännyt. Nyt voisi vauhtiluoksetuloja alkaa tehdä! Sitten avon luoksetulo. Pysähdys oli ok, mutta ei sellainen kuin haluaisin. TEstattiin liike kuitenkin kokeenomaisesti. Loppuasennosta varasti kuulema ennen käskyä tai ainakin nytkähti, lisäksi vino perusasento. Eli näitäKIN pitää treenata. Luoksetulossa mun pitää käsimerkki jättää pois ja vaihtaa suulliseksi, tästähän Jontten kanssa leirillä käytiin "keskustelua". Yritän alkaa suullista käskyä nyt työstää.

Pihassa tehty tänään kaksi ONNISTUNUTTA tunnaria, molemmissa Jouni vienyt kapulat. Hyvä!

torstai 5. elokuuta 2010

Haku

Tänään hakuiltiin, jatkoin Tuplalle haamuja. Tehoaa aika kivasti, lähtee suoraan, mutta maltillisella vauhdilla. Näyttää siis siltä, että on sekä järki että nenä mukana. Täytyy vielä jatkaa testailuja.

Hakujen jälkeen otettiin vielä viereisellä metsiköllä ilmaisuja. Leirillä Tupla haukkui parit ilmaisut, huonosti. Nytkin oli vielä vähän tatsi hukassa ja haukut olivat tavallista kimeämpiä. Ensimmäistä kertaa lähetin äijälle normaalilla lähetyskäskyllä, aiemmin on ollut vain sellainen "mene vaan". Tupla saanee haukuista taiteellisesta vaikutelmasta lisäpisteitä, niin hienosti se pyörii haukkujen lomassa :-O.

Lopuksi vielä kävin pikku metsälenkillä kanttarellien toiveessa, turha toivo. Mutta Tupla menee metsässä (yksinäänkin) kuin Viitamaan piru sinne tänne, sen pitäisi saada enemmän juosta vapaana metsiköissä!! Olisi myös hyvää kunnonkohennusta.

Tokoteltu on. Tunnarisaldoa varmaan pitäisi alkaa nyt laskea. Tosin, vielä se on vähän huteralla pohjalla, mutta niitä ekan yrittämän onnistumisiakin on jo tullut. Seuraamisen painamista yritän nyt pois, en tamppaamalla, vaan yksinkertaisesti kieltämällä kun painaa ja siirtämällä jalasta irti. Sehän nimittäin alkaa tehdä sitä heti perusasennossakin, jolloin on aika hyvät mahdollisuudet saada se perusasennossa jo oikeampaan paikkaan. Katsotaan nyt, aika hiton vaikeeta ja ahdistavaa yrittää korjata.

Huomenna aloitetaan ProCaniksessa Marian valmennusryhmässä tokot. Nastaa!

keskiviikko 4. elokuuta 2010

Jälki

Yksin aivan oudossa metsässä ja hirveän myrskyn alla. Yyyh... ei ole jälkihomma yksinään oikein kivaa.. Ensin piti mennä tuttuun metsään, mutta siellä oli Nokirastit, joten metsä suunnistajia täynnä. No, sitten vain uusi metsikkö ja uudet kujeet... Tein lyhyen jäljen, koska metsä oli tosi kamala kulkea. Jälki oli sellainen perinteinen neliö ja vanhentui vain 45 minsaa, koska en vain saanut aikaani kuluun ja vettä alkoi sataa ja tuuli senkuin yltyi. SElityksiä. Kepit olivat sellaisia n. 25 cm pitkiä, ja asettelin ne pikkuisen toisesta reunasta irti maasta, jotta Tupla helpommin huomaisi ne. Tupla otti janalta taas tosi vahvasti (ja itsenäisesti..... jo tieltä...) jäljen ja ajoi tänäänkin hyvin jälkeä JA NOSTI KEPIT. Hyvä Tumppu! Lyhyt ja helppo jälki, mutta onnistuminen!

tiistai 3. elokuuta 2010

Jälkihommaa

Hannan ja Huin kanssa treffattiin Porin tien varressa. Tuplalle jälki, vajaa alokasluokka, keppejä kuusi ja vanhentui tunnin. Janaan reagoi hyvin ja päästin sen jäljelle ilman lähetyksiä. Jäljesti hyvin, mutta keppejä nousi tasan numerot 5 ja 6. Arggh. Huiteli kaikista muista kepeästi ohi..  Oliskohan huomenna sellaisen korjaussarjan aika...

Tokoteltu päivällä takanurtsilla. Nyt huomasin, että avo-luoksetulon myötä on vauhti hidastunut. Nyt voipi siis kaivaa naftaliinista vauhtiluoksetulot takaisin! Tunnarissa taas ekalla yrittämällä nosteli ihan kaikkea muuta paitsi omaansa :-((. Toinen toi jo oikean oman takaisin. Eipä auta kuin vain jatkaa harjoituksia...

Ainiin, mulla on nyt "uusi" auto. Jonkin aikaa jo ollaan himoittu sellaista vanhempaa Audi A6 Allroad Quattroa ja nyt sellainen sopiva löytyi. Joten Neliveto Skodani, hyvin palvelleena ja erinomaisessa kunnossa olevana olisi nyt uutta kotia vailla. Sen voin myydä hyvillä mielin tutulle, tiedän, että on kunnossa! Ajettu sillä on vain 128t, joten kilometrejä on vielä monen monta jäljellä! Kaupan päälle voidaan vaikka katsoa, josko käyttämäni häkkikin kelpaisi matkaan mukaan ;-).

maanantai 2. elokuuta 2010

Tokottelut Mutalassa

Aamupäivällä treffasin lauman Toivasia Mutalassa. Otettiin pikku tokoilut, Tupla teki vähän kaikkea.. Ei pitäisi ihan näin täyteen yhtä treeniä ahtaa.

Tupla aloitti seuraamisella. Olen nyt tehnyt tamppausta, mutta se tuntuu pahalta :-(. Tupla ei väisty ja on ihan kauheaa mätkiä sitä jalalla leukaan ja milloin mihinkin. En tiedä. Ei ole kivaa treenata koko seuraamista tällä(kään) tavalla, toinen vain yrittää ja yrittää ja saa vain jalasta :-((.

Tehtiin myös liikkeestä maahanmenoa, oli taas nopea ja hyvä.

Sitten hyppyä. Ei osannut istua ollenkaan. Jouduttiin hinkkaamaan ja hinkkaamaan, kunnes jo osasi istua hypyn taakse. Vähän vielä vaiheessa..

Toisessa setissä ruutua ja merkkiä. Ensin merkin tarjosi eteen, mutta uusinnalla jo muistui oikea paikka. Ruutu oli kerta laakista niin hieno (tyhjä ruutu), että sitä ei uusittu. Erikseen loppuosaa, taas tuli ensin lujaa ohi, uusinnalla muisti pysähtyä.

Tunnari, jossa Hanna vei kisamaisesti kapulat. Tupla haisteli ensin kaikki läpi vissiin kahteen kertaan, mutta sitten toi mitä sattui vissiin kolme eri kapulaa. Uusinnalla teki täydellisesti, haisteli ja nosti omansa. Näitä vaan pitää ottaa, vaikka virheitäkin tulee.

Luoksetuloa, hyvin eteen ja hyvällä vauhdilla, mutta itse stoppi oli huono, joten se piti uusia ja voimakkaampi vartaloapu mukaan. Johan pysähtyi.

Kiitos Hannalle seurasta!

Illalla on tehty taas yhtä sun toista pihatokottelussa. Tunnaria ja kaukoja, joissa jumitus on nyt toistaiseksi poistunut. Noutoa myös testattu, mutta hyvin se tulee! Olin valmistautunut huutamaan ja näyttelmeään, jos törmää, mutta ei törmännyt. Kuolat vaan jäi housuihin.

Kauheasti olisi treeni-intoa. Ja paljon pitäisi treenata. Muutama viikko avoimeen aikaa, joten siinä mielessä ihan hyvältä näyttää.

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Lisää leiritekstiä

Tässä muutamia muistiinpanoja leirin tokoiluista. Näitä voisi vaikka Tuplankin kanssa joskus tarvita /testata..

Pään asentoa seuraamisessa otti niin Joku kuin Zipkin. Tämähän on ollut myös Tuplalla ongelmana ja vielä ainakin käännöksissä dyykkaa. Ohjeeksi huomautus (jopa aika tiukkakin), jos pää sukeltaa tai edes aikoo tehdä niin (=kontakti!). Ja joissain tapauksissa taisi olla niin, että piti auttaa kädellä + suullisella lisäavulla pää pysymään oikein, mutta ei esim imutusapuja. Käännöksissä ei saa myöskään yhtään jäädä odottamaan koiraa tai tujottamalla "auttaa", pitää vaan kävellä ja kävellä. Tämä mun pitäs kyllä muistaa, kun olen niissä käännöksissä aika onneton. Mun pitää myös OIKEALLE täyskäännöstä alkaa tehdä, voisi tehdä tokossa ihan hyvin vain niitä.

Ruututreeni, jossa lähetellään koiraa ruutuun + merkkiin + ruutuun + merkkiin jne. ja aina vain kehut + taputtelut palkaksi. Tämä varsinkin koirille, jolla ajatus ihan liikaa pallossa, kun menevät ruutuun. Sitten jossain kohden voi antaa palkaksi pallon. Tätä tehtiin sille yhdelle italialaiskoiralle, ja sen asenne kyllä muuttui treenin aikana hurjasti. Samoin käsittääkseni ohjaaja oli hyvin yllättynyt muutoksesta (positiivisesti).
Tämä sama ideologiaa voi kokeilla siis myös siihen luoksetuloon ja stoppeihin - ei pelkkä pallo ajatuksena vain oikeasti ajatuksena pysähtyä / tulla lujaa luokse. 

Idarissa seuraaminen on tärkeää, koiralle pitää pystyä kertomaan että seuraamisellakin on rooli eikä vain pysäytyksillä. Pysäytyksistä stressitaso nousee helposti ja koira alkaa keskittyä vain niihin, jolloin seuraaminen tosi huonoa. Eli sitä seuraamistakin pitää treenata - silloin ei keskitytä pysäytysten laatuun.

Tunnarissa Tuplallekin voisi nyt jo unohtaa oman piilottelun ja tehdä vain liikkeenomaisesti (näitä on jo tehty kotipihassa). Rohkeasti vain, vaikka tulisikin vääriä. Niistä ei mitään "haloota", uusiksi vain liike. Eli ajatus pitäisi olla se, että kapuloille saa mennä lujaa ja näöllä, mutta pitää pystyä vaihtamaan haisteluun kapuloilla. Joillain pitää tehdä tähän pysäytys ENNEN kapuloita, jotta koira pystyy vaihtamaan mielentilan oikeaan. Esim. Puumalle, joka on vielä aika penneli, otettiin  "kisamaisesti" vaikkei sille oltu sellaisia vielä tehty. Sieltä tuli ensin vähän vääriäkin, mutta sitten alkoi haistelu onnistua ja oma nousta. Tätä vain rohkeasti Tuplalle, ei saa pelätä epäonnistumista tässäkään liikkeessä.

Häiriö paikallaoloja tehtiin myös, en ottanut Tuplaa siihen mukaan, sen verran rajua touhua se vielä on. Mutta kyllä ne koirat sinnikkäästi niistä lopulta suoriutui, vaikka Jontte häiriköi TODELLA rajusti. Nyt ei kukaan koirista minun mielestäni mennyt tästä ihan hämilleen tai paniikkiin, vaikka toki paineistuikin. Toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Huille tehtiin myös varsin raju treeni, joka oli mielenkiintoista nähdä. Tarkoituksena saada koira menemään maahan nopeammin. Jontte piti kiinni pannasta ja Hannan piti käskeä tosi rajusti Hui maahan. Hui ei päässyt, koska Jontte roikotti pannasta ja Hanna käskytti lujemmin. Kun Huilla oli etujalat tyystin ilmassa lähes kainalon kohdalla Hanna edelleen vaan käskytti ja lopulta Jontte irrotti otteensa ja pam koira meni hienosti maihin. Tämän jälkeen alkoi maahanmeno olla muutoin aika tehokas :-D. Eikä Hui ollut hommasta moksiskaan, jos joku niin epäilee! Ei ehkä ihan perusharjoitus, mutta tosi mielenkiintoista nähdä moinen!!

Eteenmenoon Jonttellla oli myös mielenkiintoinen ajatus. Koiran fokus EI saa olla pallossa vaan se on maahanmeno + pallo. Aika hyvä. Hanna ehkä kirjoittaa omassa blogissaan tästä enemmän.

Tarkemmin leirin treeneistä

Jontten koulutuksessa me aloitettiin seuraamisella. Painamiseen vain tätä "tamppaamista", jotta koiralla olisi aina minuun koskiessaan mahdollisimman epämukava olo :-(. Jontte sanoi, että Tuplan mielestä seuraaminen on todella hieno liike, siinä saa pikkuisen matsata minun kanssani, että kumpi painaa enemmän. Ja yleensä Tupla on voittanut... Nyt sen pitää kunnioittaa minua ja pikkuisen muuttua "matsausmielialasta" varovaisempaan suuntaan. Sillä kuulema on siihen varaa ja vahvana koirana tulee sen kestämään. Tamppausta testattiin ja voi rehveliä, aika pitkään tamppasin ennenkuin se ymmärsi edes vähän väistää, silloin heti tamppaus loppuu ja normaalia liikkumista. Ja palkka. Palkkaukseen sinällään ei tullut mitään erityistä ohjetta. Paikkaa voi sitten myöhemmin yrittää siirtää taaemmaksi, se ei ole kuulema paha (ja Tupla niin iso koira, että pieni edistäminen ei näytä pahalta, kun koiralla on pitkä runko), mutta sitä kannaattaa sitten painamisongelman jälkeen siirtää taaemmaksi.Testasin tätä tamppausta pariin kertaan leirillä, hmm... vähän vaihtelevin tuloksin.

Toisena liikkeenä luoksetulon stoppi, joka on ihan "ok", mutta haluaisin sen tekevän pysähdyksen raivokkaammin ja energisemmin. Näin asia kuulema olikin, kun näytettiin kierrosta stoppi. Ensinnäkin, Jontte ehdotti että kisakäskyksi suullinen, mulla on nyt ollut käsimerkki. Treenatessa molemmat + vartalon voimakas apu. Läheltä, jotta oppii oikean tekniikan siihen pysähdykseen. Palloa ei heitetä heti lennosta, pysähdyksestä palkataan vaikka sosiaalisesti ensin ja sitten voi antaa pallon (kun meillä suomalaisilla on pallo kasvanut käteen kiinni). Lisäksi voisi tehdä itse peruuttamalla pysähdyksiä "leikkinä", että vain vahvistuu se stopin tekniikka. Tässä osiossa Jontte sanoi, että älä pilaa hyvää koiraa jatkuvalla lelun heittämisellä. Kuulema koirani nauttii työnteosta ja on koko ajan hyvin kuulolla sekä haluaa tehdä minulle, mutta mä viskelen sille koko ajan lelua (joka myös TUplan mielestä on kivaa) ja kohta sillä pyörii vain lelun kuva silmissä, kun mä ajan sitä pikku hiljaa siihen moodiin. No, tätä on taidettu sanoa aika monelle muullekin...

Seuraavan päivän setissä oli ruutu. Ensin näytin meidän ruudun. Meni kaksi kertaa hienosti juuri oikealle paikalle. Jontte sanoi ekan kerran jälkeen, että näytä uudelleen, oli vahinko. No, toisen kerran jälkeen, että ok, osaa paikan (no, eihän se ihan aina osaa) ja on hyvä motivaatio. Sen jälkeen kysyi, haluanko kokeilla sekoittaa sen? No, minä halusin.. Eli nyt oli sitten aika testata kuunteleeko Tupla ruutu -käskyn jälkeen mitään, ja tarkoituksena stopata se ENNEN ruutua käskyllä. Ja Tupla stoppasi, upeasti juuri ennen ruutua käskystäni. Hyvä, oli kuulolla, tottelee! Jontte sanoi, että asenne oli juuri oikea "no, mikä nyt, kun pysäytit minut tähän". Sen jälkeen normi uusi ruutuun käsky ja ilman mitään stoppeja, jolloin koiran tulee tietty hakeutua opitulle paikalle. No, Tupla hakeutui siihen edellisen kohdan stoppiin, josta tuli palkka, kuten oli oletuksenakin. Sitten sen vain piti ymmärtää itse korjata tilanne ja hakeutua ruutuun vanhaan tuttuun paikkaan. Ja näin alkoi Tupla hämmentyä, ensin tarjosi sitä ja tätä, merkkejä ja ruudun vääriä kohtia (vaikka oli ruudussa, EI saanut palkata, koska ei ollut SE kohta minkä haluan olevan - MUISTA palkata VAIN oikeasta kohdasta, ei mitä sattuu...mrrr....). Monta kertaa Tupla laitettiin uudelleen ruutuun eikä meinannut millään osata sitä oikeaa paikkaa ja lopetti tarjoamisen ja alkoi tulla luokseni (mitä tekee kyllä silloin tällöin). Tämä oli ehdoton EI EI EI ja koira ajettiin takaisin ruutuun. Mun piti käydä koira viemässä (nyt ei tehty rumaa vientiä) ruutuun oikeaan paikkaan ja kehua, mutta ei "palkata". Sitten uusi lähetys vaikkapa merkin kautta (ei siis normi merkkiä) kierrättämällä. Ja sitten vihdoin Tupla oivalsi, että aiiiiii tuohon ruudun keskellekkö sitä nyt haluttiinkin. Hyvä treeni, vaikken aiokkaan uudelleen sitä pysäyttää matkalle, mutta tuohon aktiiviseen ruudun tarjoamiseen "sekoittamisen" jälkeenkin täytyisi kyllä panostaa. Ei saa luovuttaa.

Viimeiseksi otettiin noutoa. Kuulema hyvä vauhti, siisti nosto, pitää hyvin kapulaa ja törmää.. Eli törmäys pois niin on kuulema hyvin homma hanskassa. Törmäykseen "perinteinen" AIJAIOIOIOIAIJAI -draamanäytelmä. Luulen, että tuon saan Tuplalta hyvin pois, sainhan se luoksetulossakin. Tässä osioissa sain muistutuksen, että minun tulee olla aidosti tyytyävinen koiraani, sen tekemiseen. Ei vain näytellä, että ok, se oli hyvä. Jos tuntuu että jokin asia ei ollut oikeasti hyvä, niin anna sille uusi mahdollisuus eikä saa teeskennellä olevansa tyytyväinen.

Lisään myöhemmin tekstiä muiden koirien treeneistä, joista poimin muutamia juttuja. Tuplan kanssa oli hieno treenata (yllättävää) ja tietysti positiiviset sanat Tuplasta sai lisäenergiaa treenaamiseen. Onhan se kiva kuulla, että joku muukin tykkää :-)