sunnuntai 1. elokuuta 2010

Lisää leiritekstiä

Tässä muutamia muistiinpanoja leirin tokoiluista. Näitä voisi vaikka Tuplankin kanssa joskus tarvita /testata..

Pään asentoa seuraamisessa otti niin Joku kuin Zipkin. Tämähän on ollut myös Tuplalla ongelmana ja vielä ainakin käännöksissä dyykkaa. Ohjeeksi huomautus (jopa aika tiukkakin), jos pää sukeltaa tai edes aikoo tehdä niin (=kontakti!). Ja joissain tapauksissa taisi olla niin, että piti auttaa kädellä + suullisella lisäavulla pää pysymään oikein, mutta ei esim imutusapuja. Käännöksissä ei saa myöskään yhtään jäädä odottamaan koiraa tai tujottamalla "auttaa", pitää vaan kävellä ja kävellä. Tämä mun pitäs kyllä muistaa, kun olen niissä käännöksissä aika onneton. Mun pitää myös OIKEALLE täyskäännöstä alkaa tehdä, voisi tehdä tokossa ihan hyvin vain niitä.

Ruututreeni, jossa lähetellään koiraa ruutuun + merkkiin + ruutuun + merkkiin jne. ja aina vain kehut + taputtelut palkaksi. Tämä varsinkin koirille, jolla ajatus ihan liikaa pallossa, kun menevät ruutuun. Sitten jossain kohden voi antaa palkaksi pallon. Tätä tehtiin sille yhdelle italialaiskoiralle, ja sen asenne kyllä muuttui treenin aikana hurjasti. Samoin käsittääkseni ohjaaja oli hyvin yllättynyt muutoksesta (positiivisesti).
Tämä sama ideologiaa voi kokeilla siis myös siihen luoksetuloon ja stoppeihin - ei pelkkä pallo ajatuksena vain oikeasti ajatuksena pysähtyä / tulla lujaa luokse. 

Idarissa seuraaminen on tärkeää, koiralle pitää pystyä kertomaan että seuraamisellakin on rooli eikä vain pysäytyksillä. Pysäytyksistä stressitaso nousee helposti ja koira alkaa keskittyä vain niihin, jolloin seuraaminen tosi huonoa. Eli sitä seuraamistakin pitää treenata - silloin ei keskitytä pysäytysten laatuun.

Tunnarissa Tuplallekin voisi nyt jo unohtaa oman piilottelun ja tehdä vain liikkeenomaisesti (näitä on jo tehty kotipihassa). Rohkeasti vain, vaikka tulisikin vääriä. Niistä ei mitään "haloota", uusiksi vain liike. Eli ajatus pitäisi olla se, että kapuloille saa mennä lujaa ja näöllä, mutta pitää pystyä vaihtamaan haisteluun kapuloilla. Joillain pitää tehdä tähän pysäytys ENNEN kapuloita, jotta koira pystyy vaihtamaan mielentilan oikeaan. Esim. Puumalle, joka on vielä aika penneli, otettiin  "kisamaisesti" vaikkei sille oltu sellaisia vielä tehty. Sieltä tuli ensin vähän vääriäkin, mutta sitten alkoi haistelu onnistua ja oma nousta. Tätä vain rohkeasti Tuplalle, ei saa pelätä epäonnistumista tässäkään liikkeessä.

Häiriö paikallaoloja tehtiin myös, en ottanut Tuplaa siihen mukaan, sen verran rajua touhua se vielä on. Mutta kyllä ne koirat sinnikkäästi niistä lopulta suoriutui, vaikka Jontte häiriköi TODELLA rajusti. Nyt ei kukaan koirista minun mielestäni mennyt tästä ihan hämilleen tai paniikkiin, vaikka toki paineistuikin. Toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Huille tehtiin myös varsin raju treeni, joka oli mielenkiintoista nähdä. Tarkoituksena saada koira menemään maahan nopeammin. Jontte piti kiinni pannasta ja Hannan piti käskeä tosi rajusti Hui maahan. Hui ei päässyt, koska Jontte roikotti pannasta ja Hanna käskytti lujemmin. Kun Huilla oli etujalat tyystin ilmassa lähes kainalon kohdalla Hanna edelleen vaan käskytti ja lopulta Jontte irrotti otteensa ja pam koira meni hienosti maihin. Tämän jälkeen alkoi maahanmeno olla muutoin aika tehokas :-D. Eikä Hui ollut hommasta moksiskaan, jos joku niin epäilee! Ei ehkä ihan perusharjoitus, mutta tosi mielenkiintoista nähdä moinen!!

Eteenmenoon Jonttellla oli myös mielenkiintoinen ajatus. Koiran fokus EI saa olla pallossa vaan se on maahanmeno + pallo. Aika hyvä. Hanna ehkä kirjoittaa omassa blogissaan tästä enemmän.

1 kommentti:

riitta kirjoitti...

Kiitos leiriraportista. Näistä virkosi pari mielenkiintoista ajatusta :).