sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Hakukoulutuksessa

Olin tänään Ylökkin hakukoulutuksessa, jossa kouluttajana Niemisen Reija. Tuplalle tehtiin haamut P-pistoina, ihan käyttökelpoinen idea, jota tulen jatkossakin käyttämään. Lisäksi heti haamun "näyttämisalkuun" ääni avuksi, jotta saadaan koira paremmin suuntaamaan katseensa kohti lähtösuuntaa eikä haahuilemaan johonkin sinne päin. Tätäkin kyllä tullaan kokeilemaan. Sinällään Tuplan treeni onnistui ihan ok, joskin eka pisto meni taas aika sykkyrälle - kuten monesti ensimmäinen menee... Seuraavatkaan eivät ihan piikkisuoria olleet, mutta sanotaanko, että sinne päin :-). Ei Tupla vielä oikeasti mitään suoraa etenemistä osaa, joten siinä mielessä se teki ihan juuri sillä tavalla töitä, kun se nyt osaa. Ja kivaahan siellä maalimiehellä on pallojen kanssa riekkuja ja broilerin sydämetkin kelpasivat ;-).

En ihan hirmuisesti pidä siitä tavasta, että koiralle haetaan nupit kaakkoon paoilla tai ärsykkeillä, vaikka koira näennäisesti sen "kestäisikin" tai/ja osaisi käyttää nenää siltikin. Mutta toki tapoja on monia ja myös koiratyyppejä erilaisia. Tästä syystä mä en ihan mielelläni käytä Tuplalla sekä haamua että ääntä, mutta joka tapauksessa tuon näytön alun skarppaamiseen nyt sitä kokeilen, jos saataaisiin toi suunta nyt paremmin koirallekin selväksi.

Alueen käytöstä tuli myös ihan hyvää ajateltavaa. Meillähän ollaan välillä vähän turhankin nipoja siitä missä piilot on ja ettei varmasti jäisi liian isoja välejä piiloille jne. Reija ideologia oli, että piilojen välit voivat olla "vaikka mitä", koiran tulee ymmärtää _aina_ edetä suoraan ja kääntyä aluetta oikeaan suuntaan. Lisäksi tämä väljempi piilojen asettelu mahdollistaisi senkin, että voisi edetä aluetta vaikka kuinka ja paljon eteenpäin eikä aina sitä melko tavalliseksi tullutta kymmen-parikymmentä metriä... Tälläkin "yliliikkumisella" voisi kertoa paremmin koiralle suuntaa. Totta. Vallan mainiot pointit.

Lauantaina otettiin pihassa vähän tokotteluja. Ruudun paikkaa ja sitä jumittavaaw maahanmenoa tehtiin, oikeastaan lähti parantumaan vallan selvästi. Stoppeja kierron kautta, niitä kun ei olla nyt kauheasti tehty ollenkaan - nekin ihan ok. Lisäksi se liikkeestä istuminen testattiin. Kaukoja ennen ruokaa ihan vain jumppana. Huomenna mennään vielä hallitreeneihin ja sitten tiistaina oliskin voi-koe.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä kisaan! Heti sitten viestiä kuin meni:-) Me jätetään kisat tuleviin vuosiin....tökkii ja vahvasti kaket:-)

t.Tarja & Nomi

Hiippari kirjoitti...

Toi piilojen väli-ideologia taitaa olla Reijalla Hyytiäisen Marin eli Aran kasvattajan oppeja. Onhan se noinkin, mutta mulla vähän tökkii toi. Taustalla kummittelee tietysti pelastuskoiramainen se ajattelu, että koiran pitää aina tutkia koko alue. Tuo "koira etenee aina suoraan ja kääntyy eteenpäin" on tätä tottismaista hakua, jossa koira ei itsenäisesti tee juuri mitään. Mutta pointtinsa tuossakin...
Tsemppiä kokeeseen!